Wat is de maximale lengte van een HDMI kabel?

Geplaatst op 2 Reacties
Wil je weten hoe lang een HDMI kabel mag zijn? De lengte heeft namelijk invloed op het signaal. We zetten de feiten voor je op een rij. Zo kom je niet voor verassingen te staan en weet je meteen waar je aan toe bent.

Inhoudsopgave


Een lange of korte HDMI kabel?

In winkels en webshops kom je verschillende merken, soorten en lengtes tegen. Vaak wordt er aangegeven wat de mogelijkheden en technische specificaties zijn. Wij vinden het ook belangrijk om uitleg te geven over de maximale lengte van een HDMI kabel. De juiste lengte kiezen is afhankelijk van je gebruik. Hou je van gamen? Gebruik dan een zo kort mogelijke kabel. Ben je een film liefhebber of wil je jouw laptop aansluiten op de beamer voor presentaties? Dan mag een kabel een stuk langer zijn.

Wat is de maximale lengte van een HDMI kabel?


Waar moet ik op letten?

Het is goed om te weten dat er gecertificeerde en niet gecertificeerde HDMI kabels in omloop zijn. Het verschil is simpel. Een gecertificeerde kabel is volgens de richtlijnen van HDMI.org samengesteld en gefabriceerd. Hierdoor haal je een kabel in huis die daadwerkelijk doet wat de specificaties omschrijven. Door deze standaardisering ben je verzekerd dat een high speed HDMI kabel een bandbreedte heeft van 18 Gigabit per seconde.

Een kabel zonder certificering bestaat meestal uit goedkopere componenten. Zo zijn we kabels tegengekomen met een aluminium geleider in plaats van puur koper. Dit heeft natuurlijk een negatieve invloed op de maximale lengte die het signaal af kan leggen. Aluminium geleid minder goed dan koper, is een stuk poreuzer en daardoor gevoelig voor draadbreuken.

Het is best vervelend als er een draadbreuk in je kabel zit nadat je deze enthousiast hebt weggewerkt in een kabelgoot.


Hoe lang mag een HDMI kabel zijn?

In de onderstaande tabellen kun je de mogelijkheden en beperkingen van de lengtes zien. Een kabel van het type High Speed is geschikt voor 4K en Ultra High Speed voor 8K Ultra HD. De specificaties gelden voor gecertificeerde HDMI kabels.

Koper

Type HDMI Lengte Geleider Resolutie Frequentie Kleurmodi
High Speed – versie 2.0 Tot en met 15 meter Koper 4K UHD (4096 × 2160 pixels) 60 Hz Full RGB
High Speed – versie 2.0 20 tot en met 25 meter Koper 4K UHD (4096 × 2160 pixels) 60 Hz YCbCr
Ultra High Speed – versie 2.1 Tot en met 3 meter Koper 8K UHD (7680 × 4320 pixels) 60 Hz Full RGB

Tip: swipe naar links op het tabel 😉.

De maximale lengte van een High Speed HDMI kabel is 15 meter. Een kabel langer dan 15 meter is beperkt tot YCbCr kleurmodi wat meer geschikt is voor het bekijken van films.

De maximale lengte van een Ultra High Speed HDMI kabel is 3 meter. We verwachten dat 8K Ultra HD in de toekomst ondersteunt zal worden bij gebruik van langere kabels.


Optisch

Een actieve optische HDMI kabel kan lange afstanden afleggen met minimaal of geen signaalverlies. Zo zijn er optische kabels beschikbaar van 100 meter lang. Dit type kabel is niet gangbaar voor thuisgebruikers en wordt vaak toegepast door professionals. Zo kun je tijdens een muziekfestival een led scherm koppelen op apparatuur dat tientallen meters verderop staat.

Type HDMI Lengte Geleider Resolutie Frequentie Kleurmodi
High Speed – versie 2.0 Tot en met 100 meter Optisch 4K UHD (4096 × 2160 pixels) 60 Hz Full RGB
Ultra High Speed – versie 2.1 Tot en met 50 meter Optisch 8K UHD (7680 × 4320 pixels) 60 Hz Full RGB

Tip: swipe naar links op het tabel 😉.


Signaalverlies en HDMI

Sluit je apparatuur rechtstreeks op elkaar aan om signaalverlies te minimaliseren. Een versterker of splitter klinkt handig, maar kan aardig wat roet in het eten gooien. Vooral bij langere kabels. Ook komt het voor dat een adapter of splitter geschikt is voor een oudere type HDMI kabel. Bijvoorbeeld 1.4. Als de splitter toch wordt aangesloten op een High Speed 2.0 kabel dan kun je HDCP foutmeldingen of wegvallend beeld ervaren.

Oorzaken signaalverlies:

  • Adapter.
  • Converter.
  • Draadbreuk.
  • Koppelstuk.
  • Verkeerde lengte.
  • Splitter.

Conclusie

We raden altijd aan een zo kort mogelijke HDMI kabel te gebruiken voor optimaal beeld- en geluid. Hoe korter de kabel des te beter het signaal. We hopen natuurlijk dat je de informatie hebt gevonden waar je naar op zoek was. Deze pagina zal worden bijgewerkt zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn.

We vinden het hartstikke leuk als je een reactie achterlaat of aanvullende informatie hebt. Je kunt een vriend of vriendin en ons een plezier doen door dit artikel te delen.

2 gedachten over “Wat is de maximale lengte van een HDMI kabel?


  1. Nadat ik de hdmi kabel uit de splitter heb verwijdert en rechtstreeks aan heb gesloten werkt het weer zoals het hoort. Zo zie je maar weer hoe makkelijk de oplossing soms kan zijn.


    1. Helaas werken splitters niet altijd even goed. Ik ben in ieder geval blij om te horen dat je de oplossing hebt gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *