Geplaatst op Geef een reactie

Geen beeld en geluid op de PlayStation 4?

Heb je een PlayStation 4 (Pro) aangesloten op een 4K televisie of monitor? Dan kan het gebeuren dat je geen beeld- en geluid hebt na het aanzetten van je console. We leggen graag uit waarom dit gebeurt en hoe je dit op kan lossen.

PlayStation 4


Plug-and-play?

Je gaat er vanuit dat je door je PlayStation 4 op je televisie aan te sluiten met een HDMI-kabel kan beginnen met gamen. Helaas is dit is niet altijd het geval. Daarom hebben we de meest voorkomende oorzaken op een rij gezet.

Meest voorkomende oorzaak

 • Sony adviseert altijd een versie 2.0 HDMI-kabel te gebruiken. Een versie 1.4 kabel is niet snel genoeg om 4K (60Hz) met HDR weer te geven. Daarnaast beschikken oudere type kabels niet over HDCP 2.2.
 • Als er gebruik wordt gemaakt van een niet gecertificeerde HDMI-kabel van 3 meter of langer dan kan er teveel signaalverlies optreden. Staat je PlayStation niet in de buurt van je televisie? Gebruik dan een gecertificeerde versie 2.0 HDMI-kabel.
 • Controleer of de HDMI-aansluiting op je televisie HDCP 2.2 ondersteunt en geschikt is voor 4K (60Hz) HDR. Dit kan per aansluiting verschillen. Kijk daarom in de handleiding van je toestel.
 • Sluit je de PlayStation 4 aan op een receiver of soundbar die gekoppeld is aan je televisie? Dan is belangrijk dat je versie 2.0 HDMI-kabels gebruikt om de PlayStation 4, randapparatuur en televisie met elkaar te verbinden.
 • Probeer een andere kabel. Hiermee kun je testen of het niet aan de aansluiting van je PlayStation of kabel ligt.
 • Zorg ervoor dat je met de afstandsbediening van je televisie de juiste aansluiting hebt geselecteerd waarop je PlayStation is aangesloten.

Hoe start ik de PlayStation 4 in de veilige modus?

Heb je de meeste voorkomende oorzaken uitgesloten en krijgt nog steeds geen beeld en geluid? Met de onderstaande stappen leggen we je uit hoe je je PlayStation op kunt starten in veilige modus.

 1. Zet je PlayStation 4 uit door de aan-uitknop op het voorpaneel ingedrukt te houden. Als je de aan-uitknop indrukt dan hoor je een piepje. Laat de knop pas los als je de tweede pieptoon hoort. Het kan even duren voordat het systeem wordt uitgeschakeld.
 2. Als je PlayStation is uitgeschakeld, houd je de aan-uitknop opnieuw ingedrukt. Laat de knop nogmaals pas los als je het tweede piepje hebt gehoord. Het eerste piepje hoor je als je de aan-uitknop indrukt en het tweede piepje zeven seconden later.

PS4 veilige modus


Opgestart in veilige modus. Wat nu?

Als de vorige stappen goed zijn gegaan dan is je PlayStation nu opgestart in de veilige modus. Je zou nu het onderstaande beeld op je televisie of monitor moeten zien. Is dit niet het geval? Controleer of je HDMI-kabel goed is aangesloten en of je de juiste aansluiting op je televisie hebt geselecteerd door je afstandsbediening te gebruiken. Neem contact op met PlayStation voor hulp en ondersteuning als dit niet de oplossing is.

 1. Sluit een DUALSHOCK 4 op je PlayStation aan met een geschikte USB-kabel en druk op de PS-toets op de controller.
 2. Selecteer Resolutie wijzigen. Hiermee wordt de schermresolutie gewijzigd naar 480p of 576p zodra de PlayStation opnieuw is opgestart.

PlayStation 4 veilige modus


Start de console opnieuw op

Na het selecteren van de optie Resolutie wijzigen moet het systeem opnieuw opgestart worden. Start de PlayStation opnieuw op door OK te selecteren.

Veilige modus PlayStation 4 Pro


Resolutie wijzigen

Nadat je console opnieuw is opgestart is je beeld niet zo scherp als gebruikelijk. In dit venster krijg je de mogelijkheid om de resolutie aan te passen.

Beschikbare opties

 • Automatisch
 • 720p
 • 1080i
 • 1080p
 • 2160p – YUV420
 • 2160p – RGB

Druk op de PS-toets om de DUALSHOCK 4 in te schakelen. Navigeer met de pijltjes toetsen op de controller naar 720p en bevestig deze keuze . Het kan voorkomen dat de optie Automatisch of het selecteren van de hoogste resolutie opnieuw zorgt voor zwart beeld zonder geluid. We zullen in de volgende stap de resoluties testen om te bekijken wat de limitatie is van je HDMI-kabel.

PlayStation 4 resolutie resetten


Mogelijkheden testen

Je console zal nu het hoofdmenu weergeven. In deze laatste stap gaan we op zoek naar de limitatie van je apparatuur of HDMI-kabel door de opties in het menu te selecteren.

 1. Ga naar Instellingen.
 2. Navigeer naar naar beneden en selecteer Geluid en scherm.
 3. Selecteer Instellingen video-uitvoer.
 4. Selecteer Resolutie.

Je kunt nu nogmaals verschillende resoluties selecteren. Als je alle stappen exact hebt gevolgd dan staat de resolutie nu ingesteld op 720p.
Wijzig de resolutie naar 1080i, vervolgens naar 1080p, 2160p – YUV240 en vervolgens naar 2160p – RGB.

De kans is groot dat je bij het selecteren van 2160p – RGB opnieuw zwart beeld zonder geluid ervaart. Is dit het geval? Dan is je HDMI-kabel niet in staat 2160p – RGB over te dragen.
Een oplossing is door gebruik te maken van een gecertificeerde QNected HDMI-kabel. Onze kabels maken 2160p – RGB mogelijk tot een maximale lengte van 15 meter. Met onze kabels van 20 of 25 meter behaal je 2160p – YUV420 (4K / 60Hz).

Playstation 4 instellingen video-uitvoer


Controleer de video-uitvoer

Wil je controleren wat voor signaal je PlayStation overdraagt naar je televisie, soundbar of receiver? Volg dan de onderstaande stappen om de informatie over video-uitvoer te bekijken.

 1. Ga op de PS4 naar Instellingen.
 2. Selecteer Geluid en scherm.
 3. Selecteer Instellingen video-uitvoer.
 4. Selecteer Informatie over video-uitvoer.

PlayStation 4 informatie over video uitvoer

 


Delen is lief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *