Geen beeld en geluid op de PlayStation 4?

Geplaatst op 2 Reacties
Krijg je je console niet aan de praat? We leggen graag uit waarom dit gebeurt en hoe je dit op kan lossen.

Heb je een PlayStation 4 (Pro) aangesloten op een 4K televisie of monitor? Dan kan het gebeuren dat je geen beeld- en geluid hebt na het aanzetten van je console. Meestal komt dit voor als je instellingen hebt gewijzigd of bekabeling hebt vervangen. Het kan ook gebeuren dat de boel er spontaan mee ophoudt. Niet getreurd, in de meeste gevallen kunnen we dit snel oplossen.

PlayStation 4


Inhoudsopgave


Plug-and-play?

Je kunt er vanuit gaan dat je door je PlayStation 4 op je televisie aan te sluiten met een HDMI-kabel meteen kan beginnen met gamen. Helaas is dit is niet altijd het geval. Daarom hebben we de meest voorkomende oorzaken op een rij gezet.

De meest voorkomende oorzaken zijn

 • Sony adviseert de bijgeleverde versie 2.0 HDMI-kabel te gebruiken. Een versie 1.4 kabel heeft niet voldoende bandbreedte om 4K (60Hz) met HDR weer te geven. Daarnaast beschikken oudere type kabels niet over HDCP 2.2.
 • Heb je de kabel die geleverd word bij je PlayStation vervangen door een andere HDMI-kabel van 3 meter of langer? Gebruik altijd een gecertificeerde versie 2.0 kabel als je console niet in de buurt van je televisie staat.
 • Controleer of de HDMI-aansluiting op je televisie HDCP 2.2 ondersteunt en geschikt is voor 4K (60Hz) met HDR. Dit kan per aansluiting verschillen. Kijk daarom in de handleiding van je toestel.
 • Sluit je de PlayStation 4 aan op een receiver of soundbar die gekoppeld is aan je televisie? Dan is belangrijk dat je alle apparaten met elkaar verbindt door middel van versie 2.0 HDMI-kabels in verband met de HDCP 2.2 beveiliging.
 • Heb je je PlayStation al geprobeerd aan te sluiten op een andere televisie of monitor met een andere kabel? Meestal geeft dit een duidelijke aanwijzing wat de oplossing kan zijn.
 • Controleer met de afstandsbediening van je televisie of je de juiste HDMI-aansluiting hebt geselecteerd.

Hoe start ik de PlayStation 4 op in veilige modus?

Heb je de meeste voorkomende oorzaken uitgesloten en krijgt nog steeds geen beeld en geluid? Met de onderstaande stappen leggen we je uit hoe je je PlayStation op kunt starten in veilige modus.

 1. Zet je PlayStation 4 uit door de aan-uitknop op het voorpaneel ingedrukt te houden. Als je de aan-uitknop indrukt dan hoor je een piepje. Laat de knop pas los als je de tweede pieptoon hoort. Wacht vervolgens rustig af tot het systeem volledig is uitgeschakeld.
 2. Als je PlayStation is uitgeschakeld, houd je de aan-uitknop opnieuw ingedrukt. Laat de knop pas los als je het tweede piepje hebt gehoord. Het eerste piepje hoor je als je de aan-uitknop indrukt en het tweede piepje zeven seconden later.
 3. Als het goed is gegaan dan zie je de veilige modus op je televisie of monitor verschijnen. Zo niet, herhaal dan de stappen opnieuw.

PS4 veilige modus


Opgestart in veilige modus. Wat nu?

Je console is nu opgestart in de veilige modus. Is dit niet het geval? Controleer dan of je HDMI-kabel goed is aangesloten en of je de juiste aansluiting op je televisie hebt geselecteerd door je afstandsbediening te gebruiken. Neem anders contact op met de officiële PlayStation klantenservice voor verdere hulp en ondersteuning.

 1. Sluit een DUALSHOCK 4 op je PlayStation aan met een geschikte USB-kabel en druk op de PS-toets op de controller.
 2. Selecteer Resolutie wijzigen. Hiermee wordt de schermresolutie gewijzigd naar 480p of 576p zodra de PlayStation opnieuw is opgestart.

PlayStation 4 veilige modus


Start de console opnieuw op.

Na het selecteren van de optie Resolutie wijzigen moet het systeem opnieuw opgestart worden. Start de PlayStation opnieuw op door OK te selecteren zoals op de afbeelding hieronder wordt weergegeven.

Veilige modus PlayStation 4 Pro


Resolutie wijzigen

Je beeld zal niet zo scherp zijn als gebruikelijk nadat de console opnieuw is opgestart. Je krijgt een menu te zien waarin je de resolutie aan kunt passen. Mijn advies is om te beginnen met 720p en de resolutie stap voor stap te verhogen. Je sluit hiermee uit dat de HDMI-kabel die je gebruikt beschikt over genoeg bandbreedte. Als het beeld zwart wordt na het selecteren van bijvoorbeeld 2160p – RGB dan heeft dit meestal met de kabel te maken. Ook kan het zijn dat de monitor of televisie niet beschikt over deze capaciteit.

Beschikbare resoluties and kleurmodus (PS4 Pro)

 • Automatisch
 • 720p
 • 1080i
 • 1080p
 • 2160p – YUV420
 • 2160p – RGB

Druk op de PS-toets om de DUALSHOCK 4 in te schakelen. Navigeer met de pijltjes toetsen op de controller naar 720p en bevestig deze keuze . We zullen in de volgende stappen de resoluties één voor één testen om te bekijken wat de limitatie is van je HDMI-kabel.

PlayStation 4 resolutie resetten


Mogelijkheden testen

Je console zal nu het hoofdmenu weergeven. In deze laatste stap gaan we op zoek naar de limitatie van je apparatuur of HDMI-kabel.

 1. Ga naar Instellingen.
 2. Selecteer Geluid en scherm.
 3. Selecteer Instellingen video-uitvoer.
 4. Selecteer Resolutie.

Je kunt nu opnieuw verschillende resoluties selecteren. Als je alle stappen exact hebt gevolgd dan staat de resolutie nu ingesteld op 720p. Wijzig de resolutie naar 1080i, vervolgens naar 1080p, 2160p – YUV240 en vervolgens naar 2160p – RGB.

De kans bestaat dat je na het selecteren van 2160p – RGB opnieuw zwart beeld zonder geluid ervaart. Is dit het geval? Dan is je HDMI-kabel niet in staat 2160p – RGB over te dragen. Meestal heeft dit met de lengte te maken. Een oplossing is door gebruik te maken van een gecertificeerde Qnected HDMI-kabel. Onze kabels zijn in staat 2160p – RGB weet te geven tot een maximale lengte van 15 meter. Met onze kabels van 20 of 25 meter behaal je 2160p – YUV420 (4K / 60Hz).

Playstation 4 instellingen video-uitvoer


Hoe controleer de video-uitvoer?

Wil je controleren wat voor signaal je PlayStation overdraagt naar je televisie of monitor? Volg dan de onderstaande stappen om de informatie over video-uitvoer te bekijken.

 1. Ga naar Instellingen.
 2. Selecteer Geluid en scherm.
 3. Selecteer Instellingen video-uitvoer.
 4. Selecteer Informatie over video-uitvoer.

PlayStation 4 informatie over video uitvoer

 


Conclusie

Ik hoop natuurlijk dat je met deze informatie tot een oplossing bent gekomen en weer verder kan met gamen. Is dit niet het geval? Laat dan een reactie achter en vertel waar je tegen aan bent gelopen of wat voor jou de oplossing was. Ik zal samen met je nadenken over de vervolg stappen die je kunt nemen, zodat we samen uit te komen.

Je kunt een vriend en mij enorm helpen als je deze pagina deelt via WhatsApp of social media. Veel speel plezier toegewenst!

2 gedachten over “Geen beeld en geluid op de PlayStation 4?


 1. Ik ben er eindelijk achter gekomen wat de oplossing is. Mijn monitor ondersteunt HDMI 1.4, maar geen 2.0. Blijkbaar worden er 4K monitoren verkocht zonder Ultra HD met HDR ondersteuning.


  1. Wat jammer om te horen dat je monitor niet beschikt over een HDMI 2.0 aansluiting. Ik hoop dat je een andere monitor of televisie kunt gebruiken die wel beschikt over deze mogelijkheid. Veel succes toegewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *