Geplaatst op Geef een reactie

Wat is de maximale lengte van een HDMI kabel?

Wil je weten hoe lang een HDMI kabel kan zijn voordat de lengte invloed heeft op het signaal? We zetten de feiten voor je op een rij.

Als je opzoek bent naar een nieuwe kabel dan kom je veel merken, types en lengtes tegen. Verkopers prijzen vaak de mogelijkheden en technische specificaties maar spreken niet over de maximale lengte van een HDMI kabel.

Wat is de maximale lengte van een HDMI kabel?


Gecertificeerde HDMI kabel of niet?

Het is belangrijk om te weten dat er gecertificeerde en ongecertificeerde kabels in omloop zijn. Het verschil is simpel. Gecertificeerde HDMI kabels worden volgens de richtlijnen van HDMI.org samengesteld en gefabriceerd. Hierdoor kan worden gegarandeerd dat je een kabel in huis haalt die daadwerkelijk doet wat de specificaties omschrijven. Door deze standaardisering ben je verzekerd dat een high speed HDMI kabel daadwerkelijk een bandbreedte heeft van 18 Gbit/s.

Kabels zonder certificering zijn meestal gefabriceerd met minder hoogwaardige componenten. Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een aluminium met koper gecoat geleider in plaats van puur koper wat invloed heeft op de kwaliteit. Dit type geleider is poreus, gevoelig voor draadbreuken en hebben een lagere bandbreedte.


De feiten over de lengtes op een rij

In het onderstaande tabel staat per lengte gespecificeerd wat je kunt verwachten van een gecertificeerde HDMI kabel.

1. HDMI met koperen geleider

Type HDMI Lengte Geleider Resolutie Frequentie Kleurmodi
High Speed v2.0b Tot 15 meter Koper 4K UHD (4096 × 2160 pixels) 60 Hz Full RGB
High Speed v2.1 20 tot 25 meter Koper 4K UHD (4096 × 2160 pixels) 60 Hz YCbCr
Ultra High Speed v2.1 Tot 3 meter Koper 8K UDH (7680 × 4320 pixels) 60 Hz Full RGB

Tip: swipe naar links op het tabel 😉.


Een High Speed HDMI kabel met koperen geleider is in staat Full RGB tot 15 meter weer te geven. Full RGB is een kleurmodi die gewenst is bij het spelen van games. Kleurmodi YCbCr is geschikt voor onder andere projectoren en het bekijken van films.

Voor een Ultra High Speed HDMI kabel is de maximum lengte 3 meter. De verwachting is dat 8K in de toekomst ook wordt ondersteund bij gebruik van langere kabels.

2. HDMI met optische (glasvezel) geleider

Een actieve optische HDMI kabel is in staat lange afstanden af te leggen met minimaal of geen signaalverlies. Zo zijn er optische kabels beschikbaar tot 100 meter lang. Dit type kabel is niet gangbaar voor thuisgebruikers en worden vaak toegepast door professionals. Zo kun je tijdens een evenement een led scherm koppelen op apparatuur dat zich tientallen meters verderop bevindt.

Type HDMI Lengte Geleider Resolutie Frequentie Kleurmodi
High Speed v2.0b Tot 100 meter Optisch / Glasvezel 4K UHD (4096 × 2160 pixels) 60 Hz Full RGB
High Speed v2.1 Tot 50 meter Optisch / Glasvezel 8K UDH (7680 × 4320 pixels) 60 Hz Full RGB

Tip: swipe naar links op het tabel 😉.


Hoe minimaliseer je signaalverlies?

Ons advies is om je apparatuur rechtstreeks op elkaar aan te sluiten. Hierdoor benut je de volledige bandbreedte van je kabel. Naast een koperen of optische geleider is de maximale lengte ook afhankelijk van andere factoren.

Dit hangt af van:

  • Adapters.
  • Converters.
  • Koper of optische geleider.
  • Koppelstukken.
  • Lengte.
  • Splitters.

Conclusie

We hopen dat je de informatie hebt gevonden waar je naar op zoek was. Dit artikel zal worden aangepast als er nieuwe ontwikkelingen zijn.

Laat gerust een reactie achter als je dit een leuk artikel vind of aanvullende informatie hebt. Wil je een ander of ons een plezier doen? Deel dit artikel dan op social media.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *